Ga Spelen!
'Het kind van toen' wist heel duidelijk wat hij 'later' zou worden. Zijn voorkeur als kleine jongen ging uit naar actie en avontuur. Straaljagerpiloot, soldaat, politieagent en brandweerman dat waren stoere beroepen in zijn ogen.
Intuïtie
Hoe anders is zijn realiteit nu, ruim 40 jaar later? Vroeger zat hij als kind nog onbezorgd op de basisschool. Absoluut geen idee wat hem boven het hoofd zou hangen en welke verantwoordelijkheden en uitdagingen zijn levenspad zouden kruisen. De verwachtingen van toen en nu liggen mijlenver uit elkaar en zijn van twee totaal verschillende werelden. Wat is er dan gebeurd, behalve dat hij volwassen is geworden? Het kind kreeg ongewild en goedbedoeld sturing en advies vanuit zijn omgeving. De anderen wisten wel, wat verstandig was voor hem om te doen. Teveel vertrouwen op het oordeel vanuit zijn omgeving. Niet luisterend naar zijn eigen intuïtie, deed het kind de nodige levenslessen op. Dat resulteerde uiteindelijk in diverse werkzaamheden in verschillende beroepsgroepen.
Waarom-vraag
Heel wat jaren later werd het kind samen met collega's ontslagen. Nu werd hij gedwongen om zijn eigen drijfveren te onderzoeken. "Wat wil ik nu echt?" ,vroeg het kind zich regelmatig af. Vaker dacht hij het antwoord gevonden te hebben, omdat de functietitel van een beroep hem wel aansprak. Het kind ging nog dieper graven, geholpen door een andere professional. Zij stelde hem de vragen: "Waarom sta jij op?" en "Welke waarde kun jij toevoegen aan deze wereld?" Daar werd het kind stil van. Door deze vragen ging hij nadenken over zijn leven en alle werkzaamheden die hij inmiddels op zijn cv had staan. Wanneer had hij nou écht lol in zijn werk gehad? Wat vond het kind nou zó gaaf om te doen dat zijn ogen gingen stralen? Deze 'waarom-vraag' leidde hem onder meer naar de rode draad in zijn leven. Het centrale thema bestond altijd uit ontwikkeling van teams en groepen. Alleen het plaatje aan de buitenkant was verschillend. Trainer-coach, docent in het voortgezet onderwijs en onderwijsadviseur en projectleider.
"Stap uit je comfortzone. Verander je mindset. Neem risico's. Op die manier ontstaan er creatieve en innovatieve dingen."
- Joachim Marciano
Zelfkennis
Inmiddels is het kind 50 jaar. Heeft hij ontzettend veel plezier in zijn werk, omdat hij anderen op zijn eigen en unieke manier verder kan helpen. Zijn levenslessen, bestaande uit bittere teleurstellingen en suikerzoet succes, heeft hem heel wat zelf- en mensenkennis opgeleverd. In combinatie met professionele kennis en kunde opgedaan in diverse beroepen en de nodige opleidingen ondersteunt 'het kind van toen' nu andere mensen in hun ontwikkelingsproces. Deze personen streven verandering na in hun professionele leven. ‘Het kind van nu’ wijzer geworden door schade en schande, weet heel goed waar de valkuilen en de obstakels zich bevinden op de weg naar een succesvol en zingevend leven. De waarheid heeft hij zeker niet pacht. Hij is ervan overtuigd dat elk mens, individuele talenten en vaardigheden heeft meegekregen. Waardoor elk individu heel goed in staat is om constructief te werken aan de gewenste veranderingen in zijn leven. En daardoor sturing kan geven aan de eigen professionele ontwikkeling. Persoonlijke verantwoordelijkheid nemen blijft altijd een randvoorwaarde.
Advies van een kind
Het mag duidelijk zijn dat ‘het kind van nu’ als zelfstandig professional zich met heel andere zaken bezighoudt dan ‘het kind van toen’. Voorbij zijn de tijden van het spelen van soldaatje, brandweerman, politieman en andere beoogde beroepen voor later, waarbij het kind gepassioneerd speelde. De ogen ‘van het kind van nu’ gaan stralen in zijn spel om de ander op eigen kracht sterker te maken met inzet van zijn of haar eigen talenten. De huidige rol, heel anders dan de beoogde beroepen van vroeger, bevalt ‘het spelende kind van nu’ meer dan uitstekend. 'Het kind van vroeger’ heeft nog een goed bedoeld advies voor jou, zónder te willen sturen: ga die dingen doen in je leven waar jouw ogen van gaan glimmen, zodat je weet waarvoor je opstaat. Zijn devies: "Ga spelen!"
Mooie dag: Make it a good 1!
Pieter Kuit | team ontwikkelspecialist
21 april 2018